keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Lapualla.


Kirkkotekstiili.
Patruunatehtaan räjähdys mielessämme suuntasimme kohti Lapuaa. Päädyimme tutkimaan kirkkoa ja sen pihamaata, jossa palautui mieleen Suomen historia.

Vuoden 1918 muistomerkki.
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki.
Jääkäreiden hautoja.
Talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden muistomerkki.
Kirkko ja kellotapuli.
Kirkko sisältä.
Kuva kirkkotekstiilistä.
Emme siis löytäneet tai etsineetkään mitään patruunatehtaaseen liittyvää. Jostakin palautui kuitenkin mieleen kuva arkkurivistöstä. Niin vaikuttava tapahtuma sekin aikanaan oli ja ollut esillä jälkeenkin päin.

Kirkon sivuovien vieressä oli kirjailtuja tekstiilejä, joista otin muutaman kuvan. Katselin pistoja joita töissä oli käytetty. Varsipistoja ja laakapistoja ainakin löysin. Nämä kuvat, ettei blogin alkuperäinen idea aivan unohtuisi luonto- ja matkailuaiheiden joukkoon.

Tämä oli viimeinen postaus tästä matkasta.

8 kommenttia:

 1. Muistan Lapuan räjähdyksen ja sen hetken kun sen kuulin. Olin silloin abiturienttina just muuttanut Helsinkiin kesätöihin ja näin Iltasanomien Extranumeron kadulla myynnissä. Se oli kauhea onnettomuus. Itse en ole koskaan käynyt Lapualla mutta kuvasi kertovat hienosta paiksta. Ehkä sinne ei ole tarkoituksella haluttu tuoda liikaa muistoja räjähdyksestä, koska se elää varmaan paikallisten sukujen ja ihmisten muistoissa niin vahvasti.

  VastaaPoista
 2. Mekin ajelimme vuosi sitten Lapuan läpi. Näimme mm. puisen tuomiokirkon joka näytti kodikkaalta ulkoapäin katsottuna. Emme kuitenkaan käyneet sisällä. Minulle oli tärkeää Lapualla käydä Lapuan kankureiden tehtaanmyymälässä, mutta loppujen lopuksi se olikin vain pieni putiikki. Minulle Lapuasta jäi jotenkin hyvin miellyttävä ja idyllinen kuva, vaikka tutustuimme siihen pinnallisesti. Sinä olet tutustunut paremmin ja esittelet asioita, joita minä en nähnyt.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Auli kommentistasi.
  Paula. Pohjanmaalla on kaikki jotenkin isoa. Niin tämä kirkkokin. Kiva oli poiketa sisälle. Useinhan sitä tulee vain ajeltua kylien läpi tai pikemminkin ohi.
  Kävin tosiaan Porissa. Jotkut paikat ja nimet tuntuivat "tutuilta", koska olen niitä teidän blogeissanne lukenut. Palaan uudelleenkin kesäretkelle joskus.

  VastaaPoista
 4. Vai tänne meillepäin sinä tänään suunnistat.
  Meillä on ainakin jo monta tuntia satanut ja ukkostanut ihan kunnolla :))

  VastaaPoista
 5. Tosiaan. Ukkonen jytisi ja sadetta riitti koko vierailun ajan.

  VastaaPoista
 6. Kauniita kuvauskohteita, antoisa varmasti matkasi.
  Kun joskus olemme ajaneet ennen Lapuan ohi, tuo räjähdys tuli aina mieleen, ihan nytkin kulki kylmät väreet selkäpiitä :/

  VastaaPoista
 7. Räjähdyksen muistomerkki on hautausmaalla, Simpisiöllä. Itse tehdas on nyt Vanha Paukku -kulttuurikeskus, jossa on patruunatehtaan museo sekä kuvia ja lehtileikkeitä rähjähdyksen ajalta. Pihassa on pajakappeli, jossa on jokaisen rähjähyksessä kuolleen kuva sekä nimi. Muuten kappeli on todella puhutteleva kaikessa karuudessaan.

  VastaaPoista
 8. Kiitos Seijastiina.
  Kiitos Kardemumma. Pitää poiketa joskus uudelleen Lapualla ja tutkiskella paremmin paikkoja.

  VastaaPoista