keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Niinipuu.

Metsälehmus.
Viime viikonloppuna sain ihailla alkukesän loistoa sisareni kesämökillä. Siskoni esittelee aina kasvimaansa ja kaikki muutkin pihan kasvit ja kukat minulle. Peruna oli taimella, harson alla. Juhannusperunat taidetaan ostaa vielä kaupasta mutta myöhemmin sitten nautitaan heidän itsekasvattamiaan.
Kävimme kävelyllä ja katselimme puiden kasvamista. Sisareni muisti, että isämme teki itse niintä lehmuksesta. Sitä saa kuoren alla olevasta nila-kerroksesta. Isä liotti puita vedessä, virtaavassa ojassa.
Mutta miten niintä sitten puusta irroiteltiin, sitä jäimme pohtimaan. Sisartani se kiinnosti, hän haluaisi yrittää. En löytänyt googlaamalla. Tietääkö kukaan miten niintä lehmuksestä irroitellaan ?

Taponlehti.

8 kommenttia:

 1. En kyllä yhtään tiedä miten niintä tehdään... Mutta muistan, että minun isäni oeptti miten tehdään pajupilli ja sitäkään en varmaan enää osaisi...

  VastaaPoista
 2. En minäkään tiedä. Olen nähnyt tuollaisia metsälehmuksia Tammelassa. Ovatkohan ne erilaisia kuin puistolehmukset, ehkä pienilehtisempiä ja luonnonvaraisempia? Itse en tiedä enkä muista sitäkään, luulisin, että olisivat. Niitä Tammelan lehmuksia muistaakseni sanottiin myös niinipuiksi.

  VastaaPoista
 3. Löytyiskö apua kirjastoista varsinkin alan oppilaitosten kirjastoista. Kyseinen aihe voisi löytyä perinnekäsitöistä tai niinitöistä.

  VastaaPoista
 4. Tuulikki. Kiitos. Kirjasto on varmaan hyvä osoite.

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoisa, kaikkea sitä saa luonnosta, muistan kun me tehtiin vaan neniä lehmuksesta ;D
  Kauniit kuvat luonnosta, ihana kesä!

  VastaaPoista
 6. Kiitos käynnistä Seijastiina. Toivottavasti siskoni onnistuu niinenteossa. Laitan heti kuvan tänne :D

  VastaaPoista
 7. Hei! Uusimmassa Metsälehti Makasiinissa oli artikkeli ja kuvaopastus niinen irroittamisesta. Niintä voi irroittaa muistakin puista kuin lehmuksesta esim. pajusta. Muistin tämän postauksesi, kun lueskelin artikkelia.

  VastaaPoista