perjantai 25. maaliskuuta 2011

Olympiahuivi, osa yksi.

 Minulla on kaapissani huivi, joka on painettu Helsingin olympialaisten kunniaksi.
Otin kuvia huivista ja samalla pohdin mitä niillä on haluttu viestittää. Tuli tunne, että ehkä on kuitenkin tehty vain matkamuistoa. Ei sen kummempaa.

Keskellä huivia en kangaspakka, jossa lukee "Tikkurilan Silkki". Vieressä on kuva tehdasrakennuksesta. Tutkin hieman asiaa. Nuo tehdasrakennukset on rakennettu vuosina 1934-1964. Tehdas lopetti toimintansa vuonna 1977. Rakennukseen on suunniteltu asuntoja. Ilmeisesti kuitenkin on tällä hetkellä ns. "kaapelitehtaana". Rakennuksissa on monia toimijoita esim. teatteri
.
Helsingin nähtävyyksiä edustavat Tuomiokirkko ja Eduskuntatalo.

Porvoon maisema tuo mieleen sen väriliitupaketin. Olavinlinna. Oopperajuhlat eivät vielä olleet alkaneet.

Rannikon kalastajia ja sisämaan viljapeltoja. Näkyykö kuvassa länsi- ja itäsuomen ero? Kalastajat ovat pystypäisinä ja tekevät yhdessä. Mies savusaunan portailla näyttää niin yksinäiseltä ja melankoliselta.

Viljantähkiä ja hämäläistä sahtia, pohjalainen puukko. Mies polttaa piippua. Eipä tiedetty mitään tulevasta tupakkalaista silloin. Coca-colahan tuli Suomeen olympialaisten aikoihin.

Tukkilaisromantiikkaa ja nuorison illanviettoa. Tuollaista keinua en ole itse nähnyt kuin vanhoissa suomalaisissa elokuvissa. Sensijaan isä teki keväällä navetan vintille "pääsiäiskeinut". Heinät oli jo käytetty ja tilaa oli vapautunut keinumiseen. Olikohan tämä karjalaisperinne?

Kone "ylikuumeni". Enkö pysty jatkamaan. Täytyy laittaa uusi teksti, että saan kansallispukukuvankin näkyviin.

6 kommenttia:

 1. Muistin, että minulle on Olympia-aiheinen taskuliina jossain jemmassa. Se on ilmeisesti isäni perintöä. Tyyliltään liina muistuttaa huiviasi. Täytyykin etsiä se liina. Multa on vieläkin paljon tavaroita kadoksissa 5 vuotta sitten tapahtuneen muuton jälkeen...

  VastaaPoista
 2. Hämmästyin itse tuota liinaa tutkiessani, että onko se todella silkkiä, vai painettu vain silkkitehtaassa. Mitähän muita tavaroita silloin olympia-aikaan mahtoi olla myynnissä?

  VastaaPoista
 3. Missasin aikaisemman tämän ensimmäisen huivijutun. Tämä on hieno. Olet hienosti analysoinut huivia. Nämä jutut täällä blogeissa on niin hienoja, että joskus oikein hämmästyy. Tuntuu, että tähän huiviin on kyllä yritetty ympätä koko suomalainen identiteetti!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Auli. Kommenttisi lämmittää mieltäni :)
  Lähdin esittelemään huivia vain kertoakseni ikäni :) Mutta tutkiessani sitä lähemmin nuo asiat pulppusivat esiin. Olen samaa mieltä kanssasi, blogeissa löytyy ihmeellinen maailma.

  VastaaPoista
 5. On se tuo vintissä keinuminen karjalainen tapa.

  VastaaPoista
 6. Pirena. Hyvä saada varmistus tuohon asiaan. Nyt olisi keinumisen aika, kevät :)

  VastaaPoista