lauantai 12. maaliskuuta 2011

Marjapiirakka.

Valmis piirakka.

Kuva reseptikirjastani.
70-luvun lopulla Mamman marjapiiras oli suosittu leivonnainen, ainakin minun keittössäni. Tulikohan kermaviili silloin markkinoille ? Ehkä. Olen käyttänyt samaa ohjetta kaikki nämä vuosikymmenet. Valiokin markkinoi sitä edelleen, hieman kevennettynä versiona. Voin määrä on vähentynyt 100 grammaan. (aikaisemmin 150 g)
Tiesin saavani tänään kahviseuraa. Päätin siis leipoa ja kuvata. Kameraa pystyi vaivatta käyttämään, koska eri työvaiheet sujuivat pääasiassa apuvälineitä käyttäen.
Lähdin kauppaan kermaviiliä ostamaan. Kävin myös kirjastossa, noutamassa varaamani kirjan: Neulo, virkkaa, kirjo jämälangasta. (Sanna Vatanen)Pentikin piirakkavuoka paistaa hyvin. Lasinen pyrex-vuoka, jota aiemmin käytin, vaati erikseen alalämmön käyttöä, ettei pohja jäänyt paistumatta. Leivitykseen käytin kookoshiutaleita. Sen verran kookosta yleensä kestävät nekin, jotka eivät siitä erityisesti pidä. Rasvana käytin pullomargariinia, jota riittää  reilu desilitra . Pullomargariini on hyvä vaihtoehto leivontaan, se vaahtoutuu ja rasvasisältö on "kohdallaan".Rasvan ja sokerin vaahdottamisen jälkeen lisättiin yksi kananmuna.Käytin pelkkää vehnäjauhoa ( 3dl) , toisin kuin ohjeessa. Leivinjauhetta 1 tl ja sekoitus,Kuvassa taikina levitettynä vuokan pohjalle.
Tässä vaiheessa tajusin, etten ollut ostanut kermaviiliä. vaikka se luki ostoslistassani ! Siis vain vadelmia piirakan päälle. Hetken pohdittuani päätin kokeilla hillosokerin käyttöä marjojen joukossa.
Puutarhavadelmia.


Hillosokeria neuvotaan laittamann 1 desilitra / 5 dl marjoja. Tätä ohjetta noudatin. Sitten vain uuniin paistumaan. Lämpötila 200 astetta , paistoaika noin 30-40 minuuttia. Sokeri sitoi hyvin marjojen mehun.

Hyvältä maistui vaniljajäätelön kanssa. Ilokseni vieraat suostuivat ottamaan lämpimäiset mukaansakin.


Keväinen asetelma keittiössä.

7 kommenttia:

 1. Minäin olen tehnyt Mamman marjapiirasta vaikka kuinka ja monta kertaa ja hiukan erilaisina versioina ja eri marjoista. Se on helppotekoista ja hyvää. Olen käyttänyt sitä vanhaa reseptiä. Täytyy seuraavaksi kokeilla tämän sinun ohjeesi mukaan. Hyvää viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 2. Leipominen on mukavaa. Tämä ohje ei yleensä petä. Tuo versio oli aika kuivan oloista. Viili antaa kuitenkin mehevyyttä. Hyvää viikonloppua sinullekin !

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia vielä kerran oikein maistuvasta piirakasta. Se oli tosi hyvää. Miten on lauluharjoitukset kotona menneet? Tv. Eija

  VastaaPoista
 4. Kiitos kysymästä, hyvin sujuu ja kiitos avusta. Kuulokkeiden kanssa laulaminen olikin aivan uusi kokemus minulle. Säestys ja oma ääni kuuluvat nyt paljon paremmin. Eikä kuulu naapurin puolelle niin paljoa "melua" :)

  VastaaPoista
 5. Ihana marjapiiras. Minä muistan tuon marjapiirakan just joltakin 70-luvulta. Varmaan silloin tuli kermaviili markkinoille. Se on minun mielestä oikein sellainen kestosuosikkileivonnainen. Minulla on ihan samanlainen ja samankokoinen aurinkonpuollo. Se minun on varmaan myös 70.luvulta tai sitten 60-luvun lopulta. Olen sen saanut joksikin lahjaksi nuorena likkana.

  VastaaPoista
 6. Siis piti olla tietenkin aurinkopullo!

  VastaaPoista
 7. Auli. Minäkin sain tuon pullon toiselta siskoltani 60-luvulla. Sen pienen maljakon ostin kirpparilta 90-luvulla.
  Kaikkihan tietävät ja tykkäävät tuosta ohjeesta. Oli kiva hassutella kuvien ja tekstien kanssa nyt kun tälläinen blogi on :) Piirakka näyttää minustakin aika hienolta kuvassa :)

  VastaaPoista